Dakwerken
15/11/2019

10 daktypes

Het ontwerp van een dak is vanuit esthetisch standpunt even belangrijk als vanuit functioneel standpunt. Zelfs al is de stijl het eerste waaraan u denkt, ook functionaliteit, duurzaamheid en weerstand zijn belangrijk.

Meer weten over de link tussen het ontwerp en de functionaliteit van daken? Hier vindt u een overzicht van de basisdaktypes!
daktypes

Ontdek de 10 basisdaktypes

Een dakvorm kiezen is moeilijker dan je denkt. Er bestaan veel ontwerpen met elke unieke eigenschappen.

 1. Zadeldak

  Het zadeldak is de meest gebruikelijke dakvorm. Het bestaat uit twee hellende dakschilden die symmetrisch of asymmetrisch kunnen zijn.

  Dit daktype is zeer functioneel: makkelijk om te bouwen, gunstig voor waterafvoer en ventilatie, en compatibel met de meeste architecturale ontwerpen.

  zadeldak

 2. Schilddak

  Het schilddak is complexer en bestaat normaal gezien uit 4 hellende dakschilden. Ook dit dak komt zeer vaak voor, maar maakt, in tegenstelling tot het zadeldak, geen optimale ventilatie mogelijk. Dit daktype biedt echter wel een betere windbesteldigheid.

  schilddak

 3. Wolfsdak

  Het wolfsdak is vergelijkbaar met een schilddak, maar heeft twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden (wolfseinden). Dit ontwerp vergemakkelijkt de toegang tot het onderste gedeelte van het dak en zorgt voor natuurlijk licht en extra ruimte.

 4. Wolfsdak met dakkant

  Dit dak is moeilijker om te bouwen dan het zadeldak of schilddak. De helling van de dakkant is veel steiler, en vergelijkbaar met die van het mansardedak. Dit biedt meer mogelijkheden voor de ruimte onder het dak.

  Wolfsdak met dakkant

 5. Terrasdak of plat dak

  De meeste terrasdaken zijn niet 100 % plat, maar licht hellend. Deze zwakke helling is gunstig voor de waterafvoer.

  Terrasdak of plat dak

 6. Lessenaarsdak

  Het lessenaarsdak heeft slechts één hellend vlak. Dit ontwerp wordt normaal gezien gebruikt voor woninguitbreidingen en in combinatie met andere dakstijlen.

  lessenaarsdak

 7. Vlinderdak

  Het vlinderdak is een zeer modern en esthetisch ontwerp waarbij de dakschilden elkaar in het midden op een laag punt raken. Dit daktype zorgt voor veel licht en ventilatie, maar de waterafvoer is een probleem.

 8. Mansardedak

  Het mansardedak met bovendak, dakkant en kniklijn is genoemd naar architect François Mansart en wordt gebruikt om de bovenverdieping te vergroten. Elke kant van het dak bestaat uit een bovendak en een knik. De helling van het onderste dakgedeelte is steiler om meer ruimte onder het dak te creëren of de bovenverdieping te vergroten.

 9. Ingerichte zolder met dakkapellen

  De ingerichte zolder met dakkapellen wordt gekenmerkt door het gebruik van dakkapellen waardoor natuurlijk licht naar binnen kan en die extra ruimte creëren. De dakkapellen kunnen een zadeldak, plat dak of een ander dak hebben. Ze vergroten de bruikbare ruimte door het dak te verhogen.

  ingerichte zolder met dakkapellen

 10. Zaagtanddak

  Het zaagtanddak of M-dak is een dak bestaande uit twee of meer zadeldaken.

  zaagtanddak

Er zijn tal van daktypes die erg verschillend zijn. We hebben een aantal van hen genoemd, maar er is een oneindig aantal combinaties mogelijk.

Naast ontwerpen, zijn er ook veel dakbedekkingsmaterialen om uit te kiezen; elk met eigen typische kenmerken. Het dak in natuurleien is zekere waarde. Zijn natuurlijke schoonheid en ongelofelijke technische eigenschappen geven uw woning een mooi, bestendig en duurzaam dak.

Geïnteresseerd in dakontwerpen? Dan zijn deze moderne woningen met hellende dagken een uitstekende bron van inspiratie.