Natuurleien
01/09/2023

De 7 onweerlegbare voordelen van natuurleien tegenover asbestcement

natuurleien asbestcement

De keuze van het juiste materiaal voor uw dak is een cruciale beslissing die een grote impact kan hebben op de duurzaamheid, de veiligheid en de esthetiek van uw huis.

Onder de talrijke beschikbare opties steekt natuurleien er duidelijk boven uit, omwille van de uitzonderlijke eigenschappen. In dit artikel bekijken we de zeven onweerlegbare voordelen van natuurleisteen tegenover asbestcement.

 1. Oorsprong

  Natuurleien is afkomstig van leisteengroeven, en werd gevormd door de natuur. Het is in wezen het dakbedekkingsproduct dat het minste impact heeft op het milieu. Asbestcement daarentegen is een kunstmatig product.

 2. Ecologie

  De productie van asbestcement heeft gevolgen voor het milieu, vereist vaak een intensief energieverbruik en genereert een grote uitstoot van koolstofdioxide (CO2).
  natuurleien ecologie

 3. Duurzaamheid

  Natuurleien staat bekend voor zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen weersinvloeden, temperatuurschommelingen en corrosie. Asbestcement daarentegen verslijt geleidelijk na verloop van tijd.

 4. Esthetiek

  Leien is een edel materiaal met een natuurlijk en uniek uitzicht, dat om het even welk architectuurproject, zij het traditioneel of modern, meer karakter geeft.

 5. Onderhoud

  Asbestcement moet vaker worden onderhouden, bijvoorbeeld door het opnieuw te verven, en kan water absorberen als het niet goed is afgedicht. Een dak in natuurleisteen daarentegen vereist een minimaal onderhoud.

 6. Levensduur

  Aansluitend op het vorige punt is de levensduur van natuurleien gewoonlijk veel langer dan die van asbestecement. Leisteen kan meer dan 100 jaar meegaan, terwijl asbestcement nauwelijks 20 jaar meegaat.

  Provinciaal Hof Brugge

 7. Prestige

  Natuurleien wordt in het algemeen beschouwd als een prestigemateriaal voor dakbedekking, omdat het een kwaliteitsuitstraling en een eeuwenlange geschiedenis heeft.

Samengevat, natuurleien is een edel, milieuvriendelijk product met een langere levensduur dan asbestcement. Luc van Steertegem, een Belgische dakdekker, zegt hierover het volgende:

Natuurleien is een van meest zuivere bouwmaterialen op de markt. In tegenstelling tot talrijke andere materialen behoudt leisteen zijn vorm, kleur en bestendigheid. Terwijl andere producten meestal al na slechts 10 jaar hun uitzicht en eigenschappen verliezen, gaat natuurleien eeuwenlang mee.

interview icon Als u vragen heeft of aanvullende informatie wilt ontvangen over natuurleisteen, verzoeken wij u het onderstaande contactformulier in te vullen. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.