Geschiedenis
21/11/2020

Arsène Brandilly – Auteur van de “Handboek voor leisteenleggers”

Arsène Brandilly is geboren in Bretagne in 1861 in een familie van dakwerkers en leert het vak van zijn vader.

Hij perfectioneert zich tijdens een ronde van Frankrijk die begon op 17-jarige leeftijd en vervolgens bij een dakwerker in Angers. Daar leerde hij grote werken uitvoeren: hij bouwde mee aan het Pavillon des Ardoisières d’Angers op de Wereldtentoonstelling in 1900. Na een paar jaar bij een tweede aannemer in Angers, wordt hij lid van de commissie van leisteenleggers van Angers.

Arsène Brandilly

Hij beoefent zijn vak gedurende vijfentwintig jaar  en ontwikkelt een theorie voor leistenen daken. De laatste jaren van zijn leven brengt hij door in de werkplaatsen waar later de Ecole Supérieur de Couverture in Angers zal worden ingericht, op de route de Saint-Léonard, in het hart van de leisteenproductie.

Dankzij zijn samenwerking kon een moderne bouwtechniek voor leisteen op punt worden gezet. Hij gaf praktische oplossingen voor problemen bij vierkante daken, bestudeerde in detail de verschillende snijmethodes en zette de belangrijkste principes bij de uitvoering ervan centraal. Gevat en slim, een fijne geest en nooit in rust, dat waren zijn belangrijkste karaktertrekken. Hij was blij wanneer hij de kennis die hij had verworven, kon delen met jonge arbeiders en liet geen kans onbenut om hen te helpen zich te perfectioneren in hun vak.

Hij gaf vijftien jaar les aan de leerschool van Angers. Bij de opening van de École Supérieure de Couverture, kreeg hij de leiding over de praktijklessen. Tijdens zijn veel te korte tijd als lesgever stelden zijn leerlingen vooral zijn grote professionele waarde op prijs.

En het was onder leiding van meester Brandilly dat er maquettes werden gebouwd in de ESC, waaraan de leerlingen konden werken. Deze vormden een opmerkelijk geheel met alle denkbare vormen van geraamten om te bedekken met leisteen.

Arsène Brandilly dakwerker

De eerste editie van de Manuel du Couvreur Ardoisierdie werd gepubliceerd in 1929, was niet lang na de lancering uitverkocht.

Zijn beroemde meesterwerk met dezelfde naam staat voor ongeveer 5000 werkuren. Het was oorspronkelijk ontworpen voor zijn geraamte, werd zorgvuldig bedekt met leistenen op maat en genageld. Deze maquette combineerde alle mooiste dakvormen en genereerde zo zeer complexe aansluitingen en alle technische problemen waarmee leisteenleggers in hun professionele leven te maken krijgen.

Meester Brandilly overleed op 12 maart 1929 zonder dat hij het einde van zijn eerste lessenreeks haalde, die hij met zoveel zorg had samengesteld. Deze meester-arbeider kan worden beschreven als een voorbeeld van bewustzijn en professionele integriteit.