Projecten
22/07/2022

Een modern huis in Jalhay

modern huis leien

Jalhay is een Belgische gemeente in het Waals Gewest. De vrij strikte stedenbouwkundige voorschriften geven prioriteit aan natuurlijke en lokale materialen zoals leisteen, baksteen, steen en hout.

Met dit in gedachten stelde een jong stel zich een elegant huis voor dat perfect het reglementair kader naleeft. Natuurleien is aanwezig op de gevel en op het 200m2 grote dak, geïnstalleerd door het bedrijf STG Construct.

De eigenaar, Cyril Nicolay, blikt terug op de stadia van zijn project en beantwoordt onze vragen.

CUPA PIZARRAS – Hoe is dit bouwproject tot stand gekomen?

Cyril Nicolay – Toen ik mijn vrouw ontmoette, waren we fan van grote lofts, maar met de komst van onze 2 kinderen moesten we ons aanpassen! We wilden een tuin, een huis, dus schakelden we een architect in. Met de hulp van Frédéric Mager van het bureau Point B’ar stelden we ons een eigentijdse woning voor in het dorpscentrum van Jalhay, België. Hij begreep onmiddellijk ons verlangen naar licht, ruimte en moderniteit.

modern huis belgie

CP – Waarom werd voor de CUPA PIZARRAS leisteen gekozen?

CN – In eerste instantie stelden we ons een witte kubus voor, heel modern, maar de stedenbouwkundige voorschriften van Jalhay zijn streng en verboden dit soort constructies. We hebben veel van gedachten gewisseld met de architect over het ontwerp, de binneninrichting en uiteindelijk deed hij ons 3 voorstellen: een huis helemaal in baksteen, een tweede project met een combinatie van baksteen en breuksteen en een derde optie met bakstenen en leien. Een project waarbij breuksteen en leien werden gecombineerd, leek ons toen vanzelfsprekend! We wilden dat het huis doordrenkt zou zijn van een duidelijke, originele en moderne esthetiek.

modern huis Jalhay

Om zeker te zijn van onze keuze zijn we het materiaal twee keer in het echt gaan bekijken op een realisatie in Fernelmont (België). Voor de gevel en het dak werd gekozen voor hetzelfde model leien. Alleen de plaatsing verschilt om de traditionele voorschriften qua dakbedekking te respecteren.

icon help

Wil je een prijsopgave voor CUPACLAD ontvangen? Gratis, snel en zonder verplichting. Als je deze gegevens invult nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

CP – Hoe heeft de architect de wettelijke beperkingen omzeild?

CN –Deze moderne man sprak eerst met de gemeentediensten die de voorkeur willen geven aan traditionele materialen zoals leisteen, breuksteen, hout of baksteen. Om deze aanbevelingen te respecteren, combineerde de architect breuksteen en leisteen aan de straatkant. Anderzijds is natuurleisteen zeer aanwezig aan de tuinzijde: alles is geïntegreerd wat een nogal opvallend monolithisch effect creëert. De grote beglaasde erkers geven ritme aan het geheel, maken de massieve kant van de leisteen lichter en brengen licht in de binnenruimtes.

We waren ook beperkt in de kroonlijsthoogte tot 3,70m. De architect heeft daarom een half ingegraven huis ontworpen: een truc die het mogelijk maakt om een verdieping met kamers met een beperkte mansarde te hebben. Na 2 aanpassingen met de technische diensten heeft de gemeente het project goedgekeurd.

huis Jalhay

Naarmate de werf vorderde, die 15 maanden duurde vanwege de gezondheidscrisis, werd het project geboren, het was precies wat we verwachtten. Het huis voldoet perfect aan onze verwachtingen en ons verlangen naar moderniteit wordt ingevuld: het bouwwerk valt buiten de norm en integreert in de rest van het dorp, dankzij traditionele en typische materialen van deze Waalse regio.