Projecten
26/08/2022

Een nieuwe dakbedekking voor het kasteel van Deulin

Sinds 1982 geclassificeerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië is het kasteel van Deulin een schatkamer van architectuur, tuinen en neoklassieke interieurs. In handen van dezelfde familie sinds zijn bouw in 1760 onderging het kasteel een restauratie van de dakbedekking.

kasteel deulin

Het architecturale ensemble heeft een U- vorm, een hoofdgebouw omgeven door 2 vleugels, georganiseerd rond een binnenplaats. De gebouwen hebben een leistenen dak, met mansardes met wolfdaken, die in totaliteit meer dan een hectare dakbedekking vertegenwoordigt!

De muren zijn gemaakt van gekalkte bakstenen en blauwe stenen, en het gebruik van leien als bedekking geeft het geheel een elegante uitstraling.  Het kasteel geeft ook onderdak aan een opmerkelijke reeks van 14 schilderijen, gesigneerd door de Luikse kunstenaar Dieudonné Deneux in 1764.

Het dak dat de tand des tijds moest doorstaan, vertoonde vergevorde tekenen van slijtage. De restauratie ervan werd noodzakelijk. Het architectenbureau Burnon Architecture heeft een buitengewone renovatie ontworpen: ongeveer 500 m2 leisteenoppervlak werden vervangen door het algemene bouwbedrijf Luc Tasia & Fils.

uitzonderlijk erfgoed kasteel deulin

We spreken met de heer Stéphane de Harlez, eigenaar van het pand.

Hoe verliep de werf?

S. de Harlez – Het bedrijf dat werd geselecteerd vanwege zijn grote ervaring in dakwerken werkte verscholen onder een enorme paraplusteiger. Beschermd tegen weer en wind, werkten de professionals 6 maanden aan de vervanging van 50.000 leien.

Ik begeleidde dit opmerkelijke project, volgde de voortgang van de partners en bewonderde hun perfecte kennis van het materiaal en de manieren om het te implementeren. Ze selecteerden en sorteerden de leien om ze volgens de traditionele techniek te bevestigen, met spijkers, die geschikt is voor dit soort monumenten. Deze werf in de hoogte was bijzonder spectaculair!

restauratie kasteel deulin

Aan de andere kant is ook de gevel opnieuw geschilderd, het schrijnwerk vervangen. De binnenplaats heeft zijn adellijke titel herwonnen!

Hoe heb je dit gigantische werk gefinancierd?

S. de Harlez de Harlez – Het kasteel van Deulin is sinds 1982 erkend als een “uitzonderlijk erfgoed” van Wallonië. Deze bescherming maakt het mogelijk om de nodige subsidies te krijgen om dit grootschalige en hightech werk te financieren. Van de vereiste €700.000 kregen we 95% subsidie van de regio, 1% van de provincie en 1% van de gemeente.

Omdat ze geen persoonlijk fortuin hadden, hing de haalbaarheid van deze operatie af van deze hulpmiddelen. Het was veel werk, dat voor ons wat verrassingen in petto had. Na het verwijderen van de dakbedekkingselementen van de torens, merkten we de slechte staat op van de dakvoeten die moesten worden vervangen. Gelukkig wordt er altijd een noodbudget opgenomen in de ramingen.

kasteel deulin belgie

De werkzaamheden werden opgevolgd door het Directoraat-Generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Erfgoed om uitstekende uitvoeringen en materialen te garanderen.

De kasteeldaken werden gerestaureerd met onze CUPA 4 Excellence natuurlei. Ontdek het product dat het beste past bij de behoeften van uw project.