Natuurleien

Alles wat u altijd al hebt willen weten over het plaatsen van leien

   leien plaatsen

Het dak is zonder enige twijfel het belangrijkste deel van een huis. Het is dan ook belangrijk goed geïnformeerd te zijn wanneer men eraan denkt om een leien dak te installeren, te vervangen of te hernieuwen. Mis deze belangrijke vragen en antwoorden niet over het bevestigen van de leien.

5 DINGEN DIE U MOET WETEN OVER HET PLAATSEN VAN LEIEN

Wat moet men weten bij het ontwerpen van een leien dak?

Alvorens een leien dak te beginnen installeren is een van de belangrijkste punten waarmee rekening moet worden gehouden de ligging van het huis. We onderscheiden drie soorten sites, afhankelijk van de wind en de regen.

  • Beschermde plaats: volledig omringd door heuvels en zo beschermd tegen alle windrichtingen.
  • Normale plaats: vlakte of plateau die kleine hoogteverschillen kan vertonen.
  • Blootgestelde plaats: in de nabijheid van de zee (de kuststreek tot ongeveer 5 km landinwaarts, de top van kliffen, eilanden, …) of nauwe valleien waar de wind doorheen blaast, geïsoleerde en hoge bergen, …

De streek bepaalt de grootte van de leien die moet worden geplaatst, de hellingsgraad en de overlapping.

regio's van belgië regen

 

Welke overlapping voor mijn dakbedekking in leien?

Dit hangt af van de hellingsgraad, de streek, de oriëntering, de lengte van het waterwegstromen en de bevestigingswijze. Het bepalen van de overlapping moet het voorwerp vormen van een specifieke studie, voor een dakhelling in een blootgestelde site (het is aanbevolen om de overlapping met 10% te vermeerderen), alsook voor een dakhelling waarvan de horizontale projectie meer bedraagt dan 16,50 m.

Lees ook

Hoeveel formaten leien bestaan er?

Heel veel. We produceren immers meer dan 40.000 combinaties van modellen, vormen en groottes van natuurleien gaande van 20×20 tot 60×45.

formaten leien dak

Maar de keuze van het formaat hangt af van de overlapping van de dakbedekking die wordt gehanteerd: de hoogte van de leien moet minstens gelijk zijn aan 3 keer de waarde van de overlapping.

Welke is de beste bevestigingswijze van de leien?

Er zijn twee bevestigingswijzen: het plaatsen met spijkers of met haken. Het plaatsen met haken gebeurt op opdiklatten of panlatten die horizontaal op de bindbalken worden geplaatst. Men kan gegalvaniseerde, inox of koperen haken van 7 tot 16 cm lang gebruiken om zich aan te passen aan de verschillende overlappingen. De tijd voor het plaatsen van een dakbedekking in leien met haken is veel korter dan met spijkers.

plaatsen leien haken

Wanneer leien worden gekocht, welke informatie moet dan gevraagd worden aan de producent?

Elke leienproductie moet minimaal vergezeld gaan van:

  • De gedateerde prestatieverklaring met het type leien, de steengroeve van oorsprong en de essentiële kenmerken van het product, ondertekend door de Kwaliteitsverantwoordelijke van de producent.
  • De internationale certificeringen : de controle van het volledige productieproces is van essentieel belang om deze te bekomen. Onze leien overtreffen alle internationale kwaliteitsnormen: IQ Net, DAPc, CE-markering, certificaat NF, ATG, BSi, ASTM, AENOR 14001 en AENOR 9001.
  • De informatie over de traceerbaarheid van het product. CUPA PIZARRAS beschikt over een uniek en integraal kwaliteitscontrolesysteem dat toelaat de herkomst, de typologie, de technische gegevens en de productiedata van elk van de natuurleien te identificeren. Dit traceerbaarheidsprocedé verloopt met behulp van een unieke barcode die de leisteen vergezelt gedurende het volledige productieproces ervan.

leien dak

Als algemene norm beveelt CUPA PIZARRAS aan om altijd de natuurlei te kopen met de naam en de informatie van de onderneming die deze heeft geproduceerd, waarbij in de mate van het mogelijke witte en huismerken moeten worden vermeden die het moeilijker maken om het product correct te identificeren.

In tegenstelling tot andere merken produceert en transformeert CUPA PIZARRAS de natuurlei in haar eigen steengroeven en werkplaatsen, wat ons toelaat van bij de oorsprong de kwaliteit van het product te controleren.

Bent u op zoek naar tips & trics over dakbedekkingen in natuurlei? Lees dan zeker onze veelgestelde vragen over natuurleien