Cupaclad
15/04/2024

De gewaagde uitbreiding van een typisch huis uit het noorden wordt kracht bijgezet met leien.

Dit oude huis op het Waalse platteland, dat is gebouwd met baksteen en stenen, moest worden uitgebreid om het ritme van de familie die het bewoont bij te houden. Om aan deze behoefte te beantwoorden, bedacht het architectenbureau Desmedt-Purnelle een uitbreiding bestaande uit twee blokken met een bekleding die een combinatie is van hout en natuurlijke CUPACLAD leien.

maison bardage ardoise et pierre

Jérôme Desmedt, medeoprichter van het bureau Desmedt-Purnelle aldus:

Wij hebben ons bureau gebouwd rond de passie die wij delen voor energie- en milieukwesties. Volgens onze overtuiging moeten gezonde materialen en natuurlijk licht altijd de voorkeur krijgen,  Wij gebruiken leieen, een natuursteen, in zeer veel projecten, zowel voor daken als voor bekledingen, om voor de hand liggende esthetische redenen maar ook omwille van de zeer grote duurzaamheid van dit materiaal.

Een hangende uitbreiding

Om deze gezinswoning uit te breiden, ontwierpen de in duurzame bouw gespecialiseerde architecten twee nieuwe volumes van elk 30 m2, die tegen de achtergevel aanleunen.

Om een te compact effect te vermijden, maar ook om geen zonlicht te verliezen, werden deze twee blokken verschoven. Dankzij deze verplaatsing kan het licht circuleren voor de bewoners van het huis, maar ook in de tuin en in de omgeving. Hierdoor kan ook een overdekt terras worden aangelegd.

maison à Sombreffe extension

Wanneer lichtheid en veiligheid hand in hand gaan

Het visuele effect is een mooie lichtheid, die nog wordt versterkt door de keuze van twee complementaire materialen voor de buitenbekleding: verticale houten planken die zorgen voor warmte en voor een interessant contrast met de baksteen en de originele steen. De horizontaal geplaatste CUPACLAD leistenen zetten de structuur nog kracht bij, zoals een voetstuk.

Jérôme Desmedt voegt toe

Deze leisteenstroken geven dit gebouw ook een gevoel van veiligheid, en compenseren het zweefgevoel dat de hangende blok opwekt.

De flexibiliteit en de variëteit van de verwerking van de CUPACLAD leien maakt een grafisch spel mogelijk tussen de horizontale en verticale lijnen. Op het werf neemt dit spel alle visuele zwaarheid of de indruk van een monobloc op de gevels weg.

facade ardoise et pierre

De keuze van exologische en bioclimatische materialen is zelfs voortgezet tot in de verwerking van de bekledingen die zijn aangebracht op de houten skeletbouw waarin een cellulose-isolatie is opgenomen.

Comfort op de eerste plaats

Volgens de filosofie van Desmedt-Purnelle staat het architectonische initiatief van deze uitbreiding ten dienste van de functionaliteit. De bovenste blok bevat een ouders-suite met badkamer. De blok in de zon biedt ruimte aan een extra salon-woonkamer, die gescheiden is van de reeds aanwezige eetkamer. De oriëntatie, de organisatie tussen deze nieuwe ruimten en de oorspronkelijke woning en de keuze van de materialen dragen allemaal bij tot het comfort en het welzijn van de bewoners.