Cupaclad

Leien voor daken, voor gevels en voor de productie van warm water!

Marie-Aurélie Charrier, Architecte bij het bureau MAARCHITECTES, blikt voor ons terug op een renovatie- en uitbreidingsproject van een woning in Saint-Brieuc, waarbij leien werd gebruikt op de gevel en op het dak, en waarbij op het dak de THERMOSLATE-procedure werd gevolgd voor de productie van warm water.

maison bardage en ardoise

CUPA PIZARRAS – Wat is er origineel aan dit programma?

In de eerste plaats is de locatie zeer opmerkzaam. Het perceel, dat ideaal is gelegen tussen de straat Louis Jouvet en het park van Eaux Minérales, heeft een sterke helling, maar het uitzicht op de natuur is prachtig. Het oorspronkelijke huis was een eenvoudige kubus van ongeveer 7 m lang met 3 verdiepingen, bekroond met een leien dak. Een praktisch en eenvoudig bepleisterd bouwwerk met goed uitgelijnde vensters dat we hebben kunnen omvormen.

De eigenaars hadden een ambitieus programma om de energieprestaties te verbeteren en de woonoppervlakte te vergroten. Het huis werd dus gerenoveerd en verfraaid, en er werd een moderne uitbreiding in hout toegevoegd, waardoor de oppervlakte werd verdubbeld.

maison à Saint-Brieuc

CP – Waarom leien?

Dit materiaal wordt veel gebruikt in Bretagne, zowel voor daken als voor de bescherming van gevels, wat tegenwoordig niet meer echt in de smaak valt. Wij hebben dit materiaal daarom op een andere manier gebruikt, om het huis opnieuw te bekleden en een monoliet te creëren.

Wanneer we de straat inwandelen, voelen we hoe het gebouw een grote kracht uitstraalt. We voelen als het ware het leisteenmateriaal. Wij hebben dakgoten toegevoegd en we hebben gewerkt aan de nokbedekking, opdat deze niet in aardewerk is en een echt blok vormt.

ardoise en toiture et facade

De isolatie van de buitengevel in steenwol is bedekt met de geventileerde gevel, waardoor de energieprestaties van het huis aanzienlijk zijn verbeterd. Om nog meer energie te besparen, wilden de opdrachtgevers in het dak een warmwaterverwarmingssysteem inbouwen. Ze stelden THERMOSLATE voor, omdat het een materiaal is dat beter wordt geïntegreerd in het dak dan een set zonnepanelen.

Wil je meer te weten komen over onze thermische zonnepanelen? Wij hebben een calculator waarmee je kunt berekenen in hoeveel jaren je investering is terugbetaald. Dit is snel en eenvoudig!

CP – Wat was de reactie van de stedenbouwkundige diensten?

Hun eerste reactie was verbazing, maar ik was werkelijk overtuigd van het esthetische aspect van deze monoliet, en ik heb hen gevraagd om me te vertrouwen. Uiteindelijk zijn alle twijfels weggenomen. Zelfs de dakdekker, die eerst sceptisch leek, was onder de indruk na afloop van het bouwproject.

maison à Bretagne

Dit idee van een leisteenblok speelde al een tijdje in mijn hoofd, omdat de stedenbouwkundige regels het gebruik van leien voor daken voorschrijven aan architecten, volgens de Bretoense traditie.

Ik wilde ingaan tegen deze wetgeving, en dit materiaal op een moderne manier gebruiken. Dankzij deze complexe onderneming, met talrijke wendingen, heb ik deze ontwikkeling kunnen ervaren. En ik heb er geen spijt van!