Projecten

De CUPA PIZARRAS lei voor het dak van de oudste kerk van België!

Lobbes - Collégiale Saint-Ursmer

Foto door PMRMaeyaert / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

De CUPA PIZARRAS natuurlei gaf een verjongingskuur aan dit architecturale pareltje dat uitziet over de vallei van de Samber!

Een kerk met een rijke geschiedenis

De collegiale kerk Saint-Ursmer is een katholiek gebouw in Lobbes (België). De kerk, gebouwd tussen 819 en 823, is de oudste van België en de enige die dateert uit de Karolingse tijd (wat de hoofddelen betreft).

De geschiedenis van de collegiale kerk Saint-Ursmer is verbonden aan de abdij Saint-Pierre die in 1794 werd vernield door opstandige troepen. Vandaag doet de collegiale dienst als parochiekerk en biedt onderdak aan heel wat sarcofagen en grafstenen.

Het gebouw, geklasseerd als monument sinds 1943, werd opgenomen op de lijst van uitzonderlijk patrimonium van het Waals gewest en werd gerestaureerd met de CUPA 4 natuurlei, formaat 27×18.

Lobbes - Collégiale Saint-Ursmer

Foto door Marc Ryckaert / Creative Commons Attribution – Partage dans les Mêmes Conditions 4.0 International.

Een restauratie om de originele uitstraling terug te vinden

De renovatie van de collegiale kerk Saint-Ursmer vond plaats tussen 2005 en 2007. Dankzij deze restauratie is ze voortaan een van de belangrijkste gebouwen uit de Karolingse architectuur.

De CUPA 4 is een donkergrijze lei met een regelmatige effenheid en een gladde structuur. Ze wordt gewonnen uit de Armadillagroeve (in León, Spanje) en kan worden geleverd in heel wat modellen en formaten.

Lobbes - Collégiale Saint-Ursmer

Foto door Jean-Pol GRANDMONT / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

De CUPA PIZARRAS natuurleien, opgevat met respect voor de plaatselijke tradities, past zich perfect aan de eisen van de bouwheren aan om eeuwenlang een nieuwe adem te geven aan hun bouwwerken.

Daarom is de natuurlei zo perfect voor de restauratie van monumenten en erfgoedgebouwen. Bovendien geeft ze een verjongingskuur aan dit architecturale pareltje!

Om al onze projecten in natuurlei te ontdekken, bezoekt u onze realisaties.