Projecten

Leistenen CUPA PIZARRAS op dit project van Zaha Hadid Architects!

Antwerpen zaha hadid

De stad Antwerpen kan voortaan trots zijn op een nieuw landmark van architect Zaha Hadid! Het indrukwekkende Havenhuis domineert de haven en versterkt het dynamische imago van de stad.

Het gebouw staat aan het begin van het uitgestrekte havengebied en is hét symbool van de groei van de Antwerpse haven. In het gebouw werken 500 medewerkers en er vinden ook tal van internationale contacten plaats van het Havenbedrijf Antwerpen.

Havenhuis Zaha Hadid

DE TWEEDE GROOTSTE HAVEN VAN EUROPA KRIJGT EEN NIEUWE SKYLINE

Vroeger stond daar een oude brandweerkazerne die was beschermd als monument, maar dringend gerenoveerd moest worden … Daarom organiseerden het departement architectuur van de Vlaamse Regering, het stadsbestuur en het Havenbedrijf een architectuurwedstrijd voor de nieuwe zetel. Er was slechts één regel: het oorspronkelijke gebouw moest bewaard blijven.

De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid behield het volledige gebouw, en plaatste erbovenop een uiterst moderne structuur.

NATUURLEIEN CUPA PIZARRAS OP HET DAK: MIX VAN STIJLEN

De architecturale stijl van het oorspronkelijke gebouw deed denken aan de 16e eeuw, de ‘gouden eeuw’ van Antwerpen. Tijdens de renovatie werd de mooie kazerne in zijn oude glorie hersteld.

Het dak werd gerenoveerd met natuurleien CUPA 4, een leisteen afkomstig uit de steengroeve van Armadilla (Spanje) die de schoonheid en elegantie van elk dag benadrukt.

De nieuwe structuur telt vier niveaus, is 105 m lang en weegt 1500 ton. De structuur is duidelijk herkenbaar vanop grote afstand en doet denken aan een groot glazen schip gedragen door twee enorme witte betonnen pijlers. Het gebouw wordt gezien als een symbolische link tussen de twee gedeelten van de haven, de integratie van modern design in de geschiedenis van Antwerpen als pionier in de wereldhandel.

Bouwplan Haven van Antwerpen

Het hele Havenhuis heeft een totale oppervlakte van 12 800 m² – 6600 m² in de gerenoveerde brandweerkazerne plus een extra 6200 m² in de verlenging. 

De nieuwe structuur ligt bovenop de oude brandweerkazerne, op het uiterste punt van de haven. Tijdens de renovatiewerken werd alles in het werk gezet om de prachtige oude kazerne te behouden en hiermee een architecturale metafoor te creëren: een haven met een rijke geschiedenis, die klaar is voor de toekomst.

nieuwe structuur haven Antwerpen

Met de moderne bovenstructuur was dit ontwerp van Zaha Hadid een van de meest ambitieuze. 

bovenstructuur Haven Antwerpen van Zaha Hadid

Het resultaat bestaat uit twee met elkaar verbonden hoofdvolumes. Een dynamisch balkvormig volume verrijst boven het bestaande gebouw en bekrachtigt in visueel opzicht de voormalige brandweerkazerne, nu volwaardig onderdeel van de nieuwe constellatie. Een externe brug zorgt voor de integratie van het bestaande gebouw met de nieuwe uitbreiding.

Puerto de amberes zaha hadid arquitectos

De uitbreiding heeft een volledig glazen gevel die het complexe spel van tinten en kleuren in de lucht weerspiegelt. Daarmee verwijst ze naar de uitzonderlijke locatie van het gebouw, omgeven door water. De perceptie van een glazen massa geslepen om het nieuwe gebouw een fonkelende verschijning te geven, speelt in op het thema van Antwerpen als diamantstad.

Het Havenhuis symboliseert het dynamische en innovatieve karakter van de Haven van Antwerpen. Na het overlijden van architecte Zaha Hadid in 2016 besliste het Antwerpse stadsbestuur om het plein voor het Havenhuis om te dopen tot Zaha Hadidplein

Bij CUPA PIZARRAS zijn we trots dat we een steentje hebben kunnen bijdragen aan dit schitterende architecturale project, een echt icoon van niet enkel de Belgische, maar ook de internationale architectuur.

Bekijk zeker de timelapsevideo van deze ongelofelijke renovatie

Welke andere projecten met natuurleien CUPA PIZARRAS zijn er in België?  Ontdek het hier