Projecten

Het ecologisch herontwerp van het Parlement van de Duitse gemeenschap

Parlement van de Duitse gemeenschap  - natuurleien Cupa Pizarras

Foto: Architektur-Fotografie Ulrich Schwarz 

Het Parlement van de Duitstalige gemeenschap in België werd recent ondergebracht in een gebouw dat volledig herdacht werd om milieuvriendelijker te worden. 

De nieuwe dakbedekking in natuurlei en de begroeide wanden waren essentieel bij de bekleding van dit gebouw!

EEN “NIEUW OUD” GEBOUW VOOR DE DUITSE GEMEENSCHAP 

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd de neutrale zone rond de gemeente Kelmis (België) en het Duitstalige administratieve district Eupen-Malmedy (België) bij België geannexeerd. Bijgevolg werden zeventigduizend Duitsers Belgische burgers. 

Sinds 1984 heeft deze Duitstalige gemeenschap haar eigen regering en parlement met wetgevende macht. Om hiervoor een geschiktere plaats te creëren, werd beslist het parlement en zijn administratie onder te brengen in een vroeger sanatorium in Eupen dat begin de 20ste eeuw werd gebouwd.  

In de herfst van 2008 werd een internationale architectuurwedstrijd voor de uitbreiding en de aanpassing van het sanatorium uitgeschreven, die gewonnen werd door het Atelier Kempe Thill.

Het hoofddoel was het oude gebouw en een uitbreiding onder te brengen in een samenhangende compositie waarbinnen beide gebouwen hun eigen karakter hebben, maar toch samen één architecturale eenheid vormen.  

Parlement van de Duitse gemeenschap  - leidak Cupa Pizarras

Foto: Architektur-Fotografie Ulrich Schwarz 

HET NIEUWE LEVEN VAN EEN SYMBOLISCH GEBOUW

Voor de restauratiewerken was het sanatorium sterk gehavend, door renovaties die in de jaren 1960 en 70 werden uitgevoerd. Het doel van de nieuw voorgestelde renovatie was het origineel uitzicht van het gebouw te herstellen.

Hiervoor kozen de architecten van het Atelier Kempe Thill en de dakbedekker Albert Tychon de CUPA 7 natuurlei in het formaat 40×22.

Deze donkergrijze en regelmatig effen lei (gefabriceerd in de steengroeve Las Arcas (in León, Spanje) is de perfecte oplossing om het originele uitzicht van het gebouw te behouden, terwijl het toch een unieke persoonlijkheid krijgt.

Parlement van de Duitse gemeenschap  - leien dak Cupa Pizarras

Foto: Architektur-Fotografie Ulrich Schwarz 

Wij, bij CUPA PIZARRAS, zijn fier dat onze leien werden geselecteerd voor de restauratie van de belangrijkste gebouwen ter wereld. Hierna vindt u de fotogalerij van onze recentste projecten.