Projecten

Grootschalige en virtuoze restauratie van de kathedraal van Luik

restauratie van de kathedraal van Luik

  • Architect: Yves Jacques en Xavier Tonon, Architectes Associés nv
  • Bouwheer: Kerkfabriek van de Sint-Pauluskathedraal
  • Subsidiërende overheid: Waals Gewest (AWaP Agence Wallonne pour le Patrimoine)
  • Aannemer: Toiture Lefin (geraamte en bedekking)
  • Bedrag van de werken:  lot geraamte, € 820 000 excl. btw + lot dakbedekking € 1 150 100 excl. btw
  • Product: CUPA 4 Patrimoine 5 mm

Kunt u deze meerjarige renovatie even toelichten?

– Xavier Tonon: De bouwplaats voor de restauratie van de buitenstructuren van de Sint-Pauluskathedraal in Luik is geopend in september 2016. Dankzij een paraplustelling heeft de firma Lefin Toiture de dakbedekking in leisteen aangebracht en werd er begonnen met de versteviging van het geraamte waarvan sommige onderdelen dateerden van voor 1230.

De kerk werd grondig gewijzigd in de 19e eeuw door architect Jean-Charles Delsaux, geïnspireerd door de theorie van Viollet-le-Duc. Om de balustrades rond de gootdragende wanden te plaatsen, moest ter ondersteuning een bakstenen muur worden opgetrokken, met daarin de uiteindes van het geraamte dat was verslechterd door contact met vocht.

– Henri Lefin: Er stond ons een titanenwerk te wachten omdat we hadden gemerkt dat het geraamte in de loop van de eeuwen ingestort was. Het kruis van het dwarsschip woog op het geheel en zorgde voor vervormingen die op sommige plaatsen afwijkingen van 50 cm bereikten.

Hoe bent u tewerk gegaan?

– Xavier Tonon: Een deel van het geraamte zat in het metselwerk, en we moesten plugs gebruiken en met hars behandelen om de structuren te verstevigen.

– Henri Lefin: We hebben stalen consoles gebruikt die verankerd zaten in de muren om de lasten te dragen en de beschadigde stukken te verwijderen.  Alles werd ter plaatse op maat gemaakt om het perfect in de bestaande structuur te passen. dit geraamte te laten zakken en kepers van wel 12 m lang te plaatsen!

Was de dakbedekking eenvoudiger om te vernieuwen?

– Xavier Tonon: We hebben de verzachting van de lijnen van het geraamte gevraagd, maar niet alles opnieuw recht gezet! Dit maakte het werk van de dakwerkers erg complex. Alles werd precies uitgetekend om de rijen leistenen continu te houden, wetende dat hetzelfde formaat 18*27 cm op de hele bouwplaats werd gebruikt. Hiervoor was een specifieke buiging van het koor vereist, bestaande uit 5 schilden met een verschillende helling.

– Henri Lefin: We zijn begonnen met een precies overzicht van de referentiepunten en de hellingsverschillen want 2 tot 3° volstond om de rijen onregelmatig te maken! We hebben gespeeld met de afmetingen, die varieerden van 9,5 tot 11 cm. Dat is iets lager, maar de lineariteit van het dak bleef behouden.

leien daken kathedraal van Luik

En het resultaat?

– Henri Lefin: Ons team bestaande uit 4 tot 7 personen was continu op de bouwplaats en heeft bijna 150 000 leistenen gelegd. De 2 400 m2 dakbedekking garandeert vortaan een duurzame bescherming van het oude geraamte van de kathedraal. Ons werk werd ondersteund door de architect die veel begrip had voor de moeilijkheden die we tegenkwamen en mee op zoek ging naar duurzame oplossingen.

– Xavier Tonon: We zijn zeer tevreden over het resultaat, het dak behoudt zijn oorspronkelijk uitzicht en vervormingen. De leisteen Cupa 4, de leisteen Patrimoine heef de Luikse kathedraal in ere hersteld. De verstevigingen zijn nauwelijks merkbaar terwijl het een aanzienlijk werk was en veel overleg inhield. De ingrepen waren verzorgd, gevoelig en discreet: het bewijs van een uitstekende knowhow en expertise.