Natuurleien

Negen cultuurgebouwen in natuurleien

Een enkel gebouw kan de identiteit van een stad veranderen. De bouw van culturele uitrustingen is een uitstalraam geworden waarin de vooruitgang en de moderniteit, evenals het belang van de architecturale richtpunten tot uiting komen. Om deze reden kan het ontwerp van musea, theaters of universiteiten zo origineel blijken.

De culturele iconen van onze tijd zijn divers, en we zullen niet nalaten u een kleine selectie met een gemeenschappelijk zwaartepunt voor te stellen: een slim gebruik van de natuurleien. Dit materiaal past zich perfect aan de ontwerpeisen van de grootste avant-gardisten aan.

 1. Muziek- en dansconservatorium van Melun (Frankrijk)

  Deze Franse stad in de buurt van Parijs heeft besloten de dans- en muziekscholen samen onder te brengen in het kader van de herbevestiging van de gemeente. Het contrast tussen de kleuren, de texturen en de materialen valt op. De spectaculaire perceptie van de buitenkant doet de grandeur van de werkruimten aan de binnenkant vermoeden.
  Muziek- en dansconservatorium van Melun

 2. Bibliotheek van graaf van Henrico (Verenigde Staten)

  Tussen de muren van deze bibliotheek die bekleed werden met CUPACLAD Parallel komt men duizenden werken van de klassieke literatuur raadplegen. Er werd voor leien gekozen om de bib te beschermen tegen de ruwe weersomstandigheden van Virginia, en omdat de leien zorgt voor een subtiele en originele afwerking.
  Bibliotheek van graaf van Henrico

 3. College Pablo Picasso (Frankrijk)

  Dit gebouw voor secundair onderwijs, gelegen in Châlette-sur-Loing (45), is een functionele creatie en geeft plaats aan de woon- en de studieruimtes van de studenten. Het gebouw dat past in een demarche van hoge milieukwaliteit (HMK) werd op traditionele wijze bekleed met natuurleien. Een geheel dat niet moet onderdoen voor de figuur van de schilder.
  College Pablo Picasso (Frankrijk)

 4. Universiteit van New Hampshire (Verenigde Staten)

  De universiteiten zijn de tempels van de kennis. Het leven op de campus is niet meer hetzelfde sinds de bouw van dit imposante gebouw. De continuïteit tussen de gevelbekleding en het dak wil een uniform blok creëren. Het onregelmatige ritme van het CUPACLAD 101 Random-systeem verleent het een recreatieve touch die afsteekt tegen de plechtigheid van de plaats.
  new hampshire university

 5. Mediatheek Monein (France)

  De plaats van de nieuwe mediatheek werd niet toevallig gekozen. De culturele uitrusting werd ingeplant in het stadscentrum, op het stadsplein, van waaruit ze een krachtig bericht uitstuurt: de wens om cultuur in haar centrum te plaatsen. De leien dakbedekking beschermt het geheel en zet een grote glazen gevel die veel licht naar binnen laat in de schijnwerpers en doet zijn lezers op de stad uitkijken.
  Mediatheek Monein (France)

 6. De Deense school voor spektakelkunsten

  Onder het dak van deze emblematische school hebben de beste acteurs, dansers en regisseurs de laatste decennia hun vak geleerd. Op het ogenblik dat de renovatie van haar zetel, gelegen in Kopenhagen, zich aandient, heeft de leien CUPA 12 de hoofdprijs weggekaapt, zonder dat de andere genomineerden ook maar iets hadden in te brengen.
  De Deense school voor spektakelkunsten

 7. Ry Højskole (Denemarken)

  Deze kunstschool is een van de economische motoren van de stad. Conferenties, debatten en concerten vullen de culturele agenda van de stad, die past in de Deense universitairentraditie van de gebouwen met hoge plafonds. De vier samenstellende volumes zijn bedekt met een natuurleien.
  Ry Højskole (Denemarken)

 8. GKunstgalerij in Wales (Verenigd Koninkrijk)

  De privé kunstgalerij in Betws Y Coed is speciaal beschermd tegen het regenweer van Wales door een dakbedekking van CUPA 4-leien. De werf toont respect voor de plaatselijke tradities, zowel qua ontwerp als qua materiaalkeuze. Kortom, een kunstwerk waarin kunstwerken werden ondergebracht!
  Kunstgalerij in Wales (Verenigd Koninkrijk)

 9. Schots maritiem museum (Verenigd Koninkrijk)

  Welk materiaal kan een museum overkoepelen en weerstaan aan de weersomstandigheden in het noorden van Schotland? De Heavy leisteen! Ze schittert in de haven van Irvine, waar deze expositieruimte dat het patrimonium van de scheepsbouw herbergt zich bevindt. Daar staat een van de vlaggenschepen van de Schotse dakbedekkingen.
  Schots maritiem museum (Verenigd Koninkrijk)

Deze cultuursymbolen werden gebouwd als iconische getuigen van hun tijd. Om deze reden past de leien als gegoten: zijn onveranderlijke eigenschappen garanderen een weergaloze duurzaamheid in de tijd.