Natuurleien

Hoe een hoogwaardige natuurlei kiezen?

natuurleien detail

De keuze van het gepaste dakmateriaal is een belangrijke beslissing bij het bouwen of renoveren van uw woning. Uit esthetisch oogpunt en qua levensduur en duurzaamheid is de natuurlei veruit de beste optie.

Maar zijn alle leien dezelfde?

EEN NATUURLEI KIEZEN ZONDER ZICH TE VERGISSEN

Niet alle leien zijn van dezelfde kwaliteit. Voordat u het eindproduct kiest, in het van belang te weten waar een kwalitatief hoogstaande natuurlei voor staat. Ziehier een paar punten die u in overweging moet nemen:

  1. Een van de zaken die u eerst moet controleren is de oorsprong van de leien. De steengroeve moet eerst en vooral een garantie van lange levensduur geven. Hoe langer een groeve wordt uitgebaat, hoe beter de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de leien die ze levert is.
  2. Ook van belang is dat u de tectonische en niet lithostatische oorsprong van de leien die u binnenkort gaat gebruiken nagaat. Deze getuigt van de goede interne structuur van de steen.
  3. U moet er zeker van zijn dat de leisteen die u gaat kopen beantwoordt aan alle internationale kwaliteitsnormen. Bij het lezen van de certificeringen en de proefverslagen kunt u vaststellen dat de leien getest werden op de buigweerstand of de vorst/dooicycli, de waterabsorptie, enz.Hoogkwalitatieve leien worden geïdentificeerd door de letters:

    A1 : de waterabsorptie. Een kleine waterabsorptie lager dan 0,4% zorgt voor een langere levensduur.

    T1 : de thermische cyclus. Een leien van hoge kwaliteit mag niet oxideren.

    S1 : de blootstelling aan zwaveldioxide.

  4. De prestatieverklaring omvat eveneens andere essentiële kenmerken, zoals de breedtetolerantie, de vlakheidstolerantie en de nominale dikte.

Al deze eisen zijn essentieel om een leien van hoge kwaliteit te hebben.  Denk eraan dat een leien dak een grote investering is. Daarom zal de controle van al deze punten u tot een veilige keuze leiden.

kwaliteit natuurleien

WAAR VIND U DE BESTE NATUURLEIEN VOOR UW DAK?

CUPA PIZARRAS fabriceert 1 natuurlei van de 2 geplaatste ter wereld, of ongeveer het equivalent van 200 daken per dag.

Onze 16 steengroeven bevinden zich in het noordoosten van Spanje, een bijzondere regio met een van de grootste reserves aan natuurleien in de wereld. Wij fabriceren leien sinds 1892, dit betekent een ervaring – en een knowhow – van meer dan 125 jaar.

Bovendien doen onze leien het beter dan alle internationale kwaliteitsnormen: het prestigieuze label Marque NF in Frankrijk, het Belgische ATG en het Amerikaanse ASTM.

Ons kwaliteitssysteem gaat veel verder dan de internationale normen een integraal kwaliteitscontrolesysteem om de oorsprong, de typologie, de technische gegevens en de productiedata van elk van onze natuurleien te identificeren, dankzij een unieke barcodetracering.

Om al deze redenen worden onze natuurleien als dakbedekking gebruikt voor de meest befaamde monumenten ter wereld: de stations van Tokio en Kopenhagen, de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Lourdes in Frankrijk, de kathedraal Almudena in Madrid, Spanje…

kathedraal Almudena in Madrid, Spanje leien dak