Projecten
26/10/2021

Passiefwoning naar energie-autonomie

passiefhuis

De historische wieg van de leisteenproductie staat in AvrillƩ en deze stad heeft duidelijk een bijzondere band met dit materiaal.

De eerste steengroeven zijn ontstaan in de middeleeuwen, geĆÆndustrialiseerd in de XIXe eeuw en worden geleidelijk aan verlaten in de XXe eeuw. Vandaag symboliseert het materiaal de architecturale identiteit van de regio.

De bouw van dit huis zet dit historische materiaal in de kijker zonder in te boeten aan hedendaagse accenten.

Passiefhuis

De heer Leglise en mevrouw Renard hechten veel belang aan ecologie en hun milieu-impact en kozen ervoor een passiefhuis te bouwen.Ā Fabrice Leglise, eigenaar van het huis verduidelijkt:

Wij zochten een maximale autonomie voor elektriciteit en water.

passiefwoning

Om tot deze prestaties te komen, wordt het gebouw eerst uitgerust met een twintigtal zonnepanelen die zijn verbonden met opslagbatterijen. Dit systeem is bedoeld voor het eigen elektriciteitsverbruik, maar ook voor waterverwarming. Bovendien wordt regenwater opgevangen in een ondergrondse tank, en dit water wordt gebruikt voor de toiletten en het besproeien van de tuin. Om zoveel mogelijk energie te besparen wordt het huis ook aangestuurd viaĀ domotica, voor een nog grotere controle van de elektriciteit.

Deze energie-autonomie is gekoppeld aan extra inspanningen op het gebied van isolatie en ventilatie. Het huis in houtskeletbouw combineert verschillende isolatiematerialen: tegen de muren houtvezel en glaswol en tegen het dak cellulosewatten. Op de hoofdgevel langs de noordelijke straatkant is de muur bekleed metĀ CUPACLAD Random. Dit geeft het huis een sterke visuele identiteit en biedt tegelijkertijd een doeltreffende bescherming tegen de regen.

passiefwoning avrille frankrijk

Hedendaagse accenten en lokale elementen

De stedenbouwkundige voorschriften legden de basis van het project, met name de situatie van de verkaveling en de nabijheid van eenĀ historisch monument, maar dat was voor de architect geen reden om het hedendaagse aspect te negeren.

Marie Chappat, zaakvoerder vanĀ architectenbureau INSO, legt uit:

Mijn cliƫnten verwachtten echt een gedurfde look die afweek van de residentiƫle stijl van de buren. Om zich te onderscheiden, heb ik voorgesteld om de leistenen van het dak te laten doorlopen over de gevel. CUPACLAD Random creƫerde willekeurigheid in de totale structuur om de eentonigheid te doorbreken.

Zo omhult deze zwarte schil het hoofdvolume, en contrasteert ze met de 2 witte stukken in de voorgevel, die verwijzen naar het volume achteraan.

Passiefwoning naar energie-autonomie

Dhr. Leglise:

We wilden oorspronkelijk leisteen op het dak, niet tegen de gevel, maar we waren onmiddellijk overtuigd door het voorstel van de architect, dat voor mooie contrasten zorgde die ons erg bevielen.

Voor de architect was het de eerste kennismaking metĀ CUPACLAD,Ā maarĀ dakleggersbedrijf SamsonĀ garandeert een perfecte plaatsing volgens de regels van de kunst. De werf duurde 8 maanden en het koppel kon zijn intrek nemen vanaf de lente van 2019. Op het gedeelte in leisteen is het onderhoud beperkt tot de gevel omdat het materiaal tamelijk dik is en het geheel een goede duurzaamheid verleent.

Het eindresultaat is erg goed, vult de eigenaar aan, en is onderhoudsvrij, wat wij bijzonder op prijs stellen!