Dakwerken
13/07/2020

Het zadeldak in de moderne architectuur: een klassieker die van generatie op generatie overgaat

zadeldak

Het zadeldak werd met succes gebruikt sinds de oude Griekse en Romeinse beschavingen. Het is ook het eerste dak dat kinderen tekenen, een goed voorbeeld dat de eenvoud en de efficiëntie doorheen de tijd illustreert.

De hedendaagse architectuur blijft het zadeldak gebruiken en voegt er dikwijls kleine technische en esthetische aanpassingen aan toe om het aan de nieuwe trends aan te passen.

Architectenbureaus gebruiken meer en meer dit hellend dakbedekkingsmodel in hedendaagse woningbouwprojecten. Bijvoorbeeld in plannen van uniforme en minimalistische blokken.

Het groeiend belang van de geventileerde gevel versterkt de zoektocht naar continuitsoplossingen tussen dak en gevel. De stijloefening combineert dan eenvoud en stijl, nut en moderniteit.

Het zadeldak in de moderne architectuur

Wat zijn de kenmerken van een zadeldak?

 • Eenvoudige en functionele ontwerpen: De bouwelementen zonder primair nut worden geëlimineerd. De ontwerpers vermijden elke overbodige decoratie of versiering en tekenen uitgezuiverde geometrieën met veel rechte lijnen.
 • Eenvoudig te bouwen: De eenvoud betekent dat het zadeldak zich aanpast aan alle gebouwen, met gemakkelijk haalbare technische vereisten.
 • Bedekking zonder kroonlijsten: Dak en gevel vormen een homogeen geheel dat past in een uitgebalanceerde continuïteit. Dit wordt benadrukt door het gebruik van eenzelfde materiaal voor heel de bekleding.
  Hetzelfde materiaal voor de gevel en de bedekking
 • Hetzelfde materiaal voor de gevel en de bedekking: In de zoektocht naar harmonie tussen de verschillende gebouwelementen is het een oplossing die door haar eenvoud en esthetiek meer en meer wordt gebruikt.
 • Duurzame en natuurlijke materialen: De duurzaamheid van de materialen wordt meer dan ooit het belangrijkste in de architectuur. De meest milieuvriendelijke elementen kennen dan ook de meeste bijval.
 • Combinatie van ruimtes: De ontwerper bevordert de integratie van het gebouw in het landschap om de kloof tussen buiten en de buitenkant van de woonruimtes te doen vervagen. De tuin is een nuttige plaats op zich en de kamers worden naar buiten geprojecteerd.
 • Grote ramen: Grote raamopeningen zijn essentieel om de kamers met buiten te verbinden. Enerzijds bieden de ramen een aangenaam uitzicht en anderzijds laten ze het natuurlijk licht binnenstromen.
  Bedekking zonder kroonlijsten
 • Symmetrie: Het zadeldak is perfect voor het creëren van perfect symmetrische gebouwen, zonder dat dit een strikt te volgen regel wordt!
 • Verborgen regenwaterpijpen: De klassieke regenwaterpijpen worden verborgen, ingewerkt of vervangen door een dakgoot. Ze blijven uit het zicht terwijl hun functie toch dezelfde blijft: water afvoeren!

Zoals we al in onze blog uitgelegd hebben, is het zadeldak een van de vele daktypes. Het gebruik van natuurleien in de projecten levert esthetische resultaten op, zoals dit huis in Fernelmont of  Villa P in Denemarken.