18/03/2019

Wijk Montmartre – Parijs XVIII: het Binet-gebouw voor gemengd gebruik, een modern en ambitieus vastgoedproject dat volledig bekleed is met natuurleien

Het Binet-gebouw werd opgeleverd in 2018 en bestaat uit twee hotels, een handelspand en kantoren op meer dan 7.000 m². Het is gelegen in het hart van het XVIIIe arrondissement in Parijs, in de buurt van de Porte Montmartre, en werd ontworpen door architectenbureau ECDM Architecture als “een verlenging van het zicht vanuit de lucht tijdens een vlucht over de Lichtstad”.

Het gebouw telt 8 verdiepingen die als een zwarte pijl naar de hemel wijzen, bekleed met 30.000 natuurleien van CUPA PIZARRAS die alle gevels verbinden. Dit gebruik van schalie is trouwens uniek in Frankrijk voor een dienstengebouw van deze hoogte. Een verrassend architecturaal concept en een uitzonderlijk zicht op de hoofdstad!

Quartier Montmartre - Paris

Een sterk en ambitieus gebouw dat de economische heropleving van de Binet-wijk belichaamt

Het Binet-gebouw kijkt uit over de ringweg van Parijs en is gelegen in de buurt van de Porte Montmartre: een wijk van 80 hectare die, onder leiding van de stad Parijs, in volle ontwikkeling is. In 2011 gaf het stadsbestuur in het kader van het Groot Stadsvernieuwingsproject (GPRU) het startschot voor omvangrijke veranderingen, zowel aan de openbare weg als aan het transport

Doelstelling: de Binet-wijk ontsluiten en openstellen naar Parijs. “Een economische heropleving die voortaan wordt belichaamd door een sterk en ambitieus gebouw”, verklaart Annie Lepors, projectdirecteur bij SPIE Batignolles, de groep die optreedt als bouwheer. Het Binet-gebouw is een initiatief van een hotelcoöperatie en past perfect binnen het beleid van stedelijke herkwalificatie, door kantoren, hotels en winkels te combineren.

Het Binet-gebouw telt vandaag 2 hotels: een 3 sterrenhoytel op de 2e tot 4e verdieping en een 4 sterrenhotel op de 5e tot de 6e verdieping. Nicolas Barsotti, die aan het hoofd staat van dat laatste, The Originals Paris Maison Montmartre, is trouwens overtuigd van het symbolische karakter van het gebouw waarin hij zijn klanten ontvangt sinds oktober 2018. Hij stelt zich voor dat hij “binnen 50 jaar door de Binet-wijk loopt en vervolgens vaststelt dat het gebouw er alleen maar mooier op wordt.”

Leisteen, een tijdloos materiaal in dienst van de moderniteit

Architectenbureau ECDM, vertegenwoordigd door architect Dominique Marrec, heeft het Binet-gebouw ontworpen als “een beweging”. Een ambitieus voorstel gebaseerd op 5 lagen, die licht verschoven werden tegenover elkaar volgens een verticale as voor een kinetisch effect. Door de ogen van voorbijgangers lijkt het gebouw open te waaieren.

Quartier Montmartre - Paris

Architectenbureau ECDM, vertegenwoordigd door architect Dominique Marrec, heeft het Binet-gebouw ontworpen als “een beweging”. Een ambitieus voorstel gebaseerd op 5 lagen, die licht verschoven werden tegenover elkaar volgens een verticale as voor een kinetisch effect. Door de ogen van voorbijgangers lijkt het gebouw open te waaieren.

Zij kozen voor een geventileerde gevelsysteem voorgesteld door CUPA PIZARRAS: het CUPACLAD® 101 RANDOM systeem en de onzichtbare bevestigingen die het minerale aspect van de schalie.

Vincent Foubert, werfleider bij Luca Rehas, het bedrijf dat belast was met de plaatsing van het materiaal legt uit “hoe prettig het was weer met leisteen te werken en aan zijn teams te leren hoe hij het best moet worden geplaatst”.

Quartier Montmartre - Paris

Het Binet-gebouw werd bekleed met in totaal 30.000 leistenen van CUPA PIZARRAS. Pure trots voor de wereldwijde marktleider in natuurleien. Natalia Nuñez, architect en productmanager bij CupaClad, legt uit:

Het Binet-gebouw werd bekleed met in totaal 30.000 leistenen van CUPA PIZARRAS. Pure trots voor de wereldwijde marktleider in natuurleien. Natalia Nuñez, architect en productmanager bij CupaClad, legt uit.