THERMOSLATE® COLLECTOREN OP BIOKLIMATOLOGISCH HUIS

icono-case3
Plaats:
Ossau (Franse Pyreneeën)
icono-case4
Jaar:
2016
icono-case1.png
Architect:
Jean-Pierre Bourgerie
icono-case5
Installateur:
Hubert Coumes

Het dorpje Bilhères en Ossau is gelegen op 700 m hoogte en wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door het versnipperd landschap. Op de bergflank zijn er opvallende uitkijkpunten over de vallei. Dit prachtige uitzicht verklaart ook waarom deze locatie werd gekozen om de woning te bouwen.

Jean-Pierre Bourgerie, de architect van het project, beantwoordde aan een heel specifiek bestek: eenvoudige materialen, traditioneel volume, bioklimatologisch huis. De architect legt uit:

“Eisen bovenop de bouwvoorschriften in de bergen: bij hellende daken materialen gebruiken die zijn aangepast aan het klimaat en aan de funderingen op ruw terrein”.

Het gebouw staat evenwijdig met de bochten, en staat loodrecht op de helling om de ruimte van het perceel optimaal te benutten. Het is een huis met verdiepingen, dat beschikt over een contragewicht van bijna 2 m voor een uitzonderlijk zicht op de vallei. De gebruikte materialen, steen en hout voor de gevel, leisteen op het dak, beantwoorden aan de traditionele esthetische gebruiken van de streek.

Het volume is te vergelijken met een traditionele schuur met een glazen zolder en de dubbele helling van het dak van 65° maakt het mogelijk om een lage dakgevel langs de straatkant te creëren, langs de kant van de vallei voor een nog mooier zicht.

Jean-Pierre Bourgerie:

“Vandaag weten we dat onze koelkast en warm sanitair water het meest verbruiken.” Ondanks de vele glazen vlakken van dit huis en de hoogte blijft het verbruik binnen de perken.

“Dat is de reden waarom we aan de bouwheer de Thermoslate® thermische panelen hebben voorgesteld”, bevestigt de architect. Dit huis is dynamisch omdat we via de zonnestraling op de leisteen energie produceren. Daarom voldoet het aan de milieueisen van de eigenaars.

Thermoslate® dekt ongeveer 10 % van het dak van dit huis in traditionele stijl. Naargelang van de behoeften van de bewoners en van de blootstelling van het huis, berekende het ingenieursbureau precies de vereiste oppervlakte. De panelen worden geplaatst door de dakwerker en aangesloten door de loodgieter. Ze kunnen ook makkelijk in het dak worden geïntegreerd.

“Dit was de eerste keer voor de bedrijven, maar het was geen enkel probleem” aldus de architect.
De dakwerker heeft goed ingespeeld op de lichte verlaging door de dikte van het paneel om de vlakheid van het dak te behouden. Dezelfde leisteen is aangebracht op het hele dak, voor een homogeen geheel en om de tekening te vereenvoudigen. Na de werken zijn de collectoren dus onzichtbaar.

PRODUCT GEBRUIKT: THERMOSLATE®

Het resultaat is een dak waarin de natuurlijke eigenschappen van de leien, een materiaal met een minimale impact op het milieu, gecombineerd worden met een vrijwel onzichtbaar zonnecollectorsysteem.

 

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking