Wildpark Pairi Daiza, België

icono-case3
Plaats
Brugelette (België)
icono-case4
Jaar
2021
icono-belleza2
Bouwheer
Parc de Pairi Daiza
icono-case5
Installateur
CCBois

Een nieuwe gastronomische tempel in het dierenpark van pairi daiza

Met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar is het dierenpark van Pairi Daiza de meest bezochte betalende toeristische attractie van België. De directie wil dus absoluut haar aanbod uitbreiden. Je kunt nu genieten van een gastronomische maaltijd in Terre du Froid, in een uniek gebouw: le Mökki.

Middeleeuwse inspiratie

Het restaurant werd ontworpen door de onderneming Charpente & Construction Bois., in samenwerking met de architecten van het park “Wij hebben een gebouw ontworpen volgens de principes van de Noorse middeleeuwse kerken, de zogenaamde ‘staande houten kerken’,” legt Bruno Bodeveix, stichter en beheerder, uit.

zoo pairi daiza
pairi daiza mokki

Deze ‘stavkirke’, die voornamelijk werden gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw, zijn ontworpen met een speciale techniek, waarbij de palen het dak en de beukverhoging ondersteunen, en tegelijkertijd de muren optrekken. Deze voorganger van het systeeem met kolommen en liggers werd opnieuw in gebruik genomen door de onderneming, om onder een zichtbaar massief timmerwerk een grote ontvangstruimte te creëren op de begane grond.

Verzorgde decoraties en details

In overeenstemming met de dieren uit koude klimaten die in deze zone van het park te bezichtigen zijn, is de architectuurbewust geïnspireerd op de noordse tradities. In de decoraties zijn ook de mythologische elementen opgenomen, met houten beeldhouwwerken in de vorm van draken- en slangenkoppen. “Wij hebben met name aandacht besteed aan de versiering en de randdecoratie, en in het bijzonder de nokbedekking, voegt Bruno Bodeveix toe, de architectuur moet een reisgevoel opwekken, een verhaal vertellen. ” Om nog meer in detail te treden, is al het buitenzinkwerk gecamoufleerd met op maat gesneden stukken Douglas dennenhout.

Een dak van ruitvormige leien

De “stavkirke” werden meestal bedekt met houten dakbeschotten. Met het oog op de duurzaamheid en de esthetiek, werd gekozen voor een ruitvormige leien, die op de haak werd geplaatst, behalve aan de dakgoten en de flanken, waar spijkers werden gebruikt. De lichtere bedekking met dit leienmodel (ongeveer 50 mm) bood de bouwheer een oplossing voor esthetische en financiële problemen.

Natuurleien is een zeer stevig kwaliteitsmateriaal dat wij zeer graag gebruiken, besluit Bruno Bodeveix, en hoewel dit een lichte bedekking is, is de waterdichtheid van dit dak bij een helling van 45° gewaarborgd“.

belgie pairi daiza dierenpark
dak leien

Het gekozen model met een dikte van 5-6 mm zorgt voor materie en textuur in dit dak.

De dakbedekking, die goed zichtbaar is, draagt enorm bij tot de originele lijn van dit gebouw. Zowel het ineegedrongen en massieve uitzicht als de overhang die is ontstaan door de versieringen en de grote hoogte van de kap dragen bij tot de elegantie. Het gebouw, waarin de principes van deze middeleeuwse kerken zijn overgenomen, is toch modern vanweg het gebruik, de materialen en de technische oplossingen die zijn aangepast aan de huidige comfortbehoeften.

dak pairi daiza

GEBRUIKT PRODUCT: CUPA 5

Donkergrijze leien met regelmatige vlakheid en ruwe
textuur. Dit is een ideaal model voor een voordelige restauratie, waarbij de bijgebouwen kunnen worden behouden.

 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking