Muziekschool, Faeröer

icono-case3
Plaats
Tórshavn (Faeröer)
icono-case4
Jaar
2020
icono-case1.png
Architecten
Kontrast

Muziekstudies is een domein waar steeds meer vraag naar is op de Faeröer. Om aan deze vraag te beantwoorden is dichtbij Tórshvan, de hoofdstad van deze eilandengroep, een nieuwe moderne muziekschool voorzien, speciaal opgericht voor kinderen en jongeren.

Het ontwerp van het gebouw is behoorlijk revolutionair: twee stenen van verschillende groottes die langs elkaar worden geplaatst. Het bekledingsmateriaal mocht dit ontwerp geen onrecht aandoen, en het ontwerpteam moest hiermee onmiddellijk aan het werk.

“De beslissing was niet moeilijk, leien vereist geen onderhoud. Dit materiaal heeft bovendien de bijzonder eigenschap dat het grenzeloosheid en elegantie uitdrukt,” geeft Mayfinn Norðoy, architect bij Kontrast, aan.

music school in Faroe Islands
Tórshavn music mschool

In het grootste gebouw is de muziekschool ondergebracht. Voorbijgangers kunnen zelfs zien hoe de leerlingen binnen hun instrumenten bespelen. De groene vensterkaders simuleren schuimvlekken op een steen.

In het gedeelte van de “kleinste steen” van het gebouw is de concertzaal ondergebracht, die ruimte biedt aan 300 toeschouwers. Het idee was hier om het effect van de natuur te creëren, waar het gras over de stenen groeit. Daarom is dit gebouw voorzien van daken in leien en gazon.

Leien was geschikt zowel voor de voorgevel als het dak, en dit was belangrijk, omdat we een monoliet wilden creëren met hetzelfde materiaal op alle oppervlakken,” legt de architect uit. Natuurleien kan wel een eeuw meegaan als de installatie correct wordt uitgevoerd door een professionele dakdekker.

CUPA PIZARRAS beschikt over een team van experts op het terrein om klanten te helpen in elke fase van het project, zelfs op de meest onwaarschijnlijke plaatsen. Het architectenteam heeft de “goede communicatie” tussen alle betrokken partijen benadrukt.

Geen enkel ander bouwmateriaal heeft dezelfde kenmerken als natuurlein, die ook de unieke eigenschap heeft om de klimaatveranderingen op de eilanden te weerspiegelen. “Wanneer de leisteen vochtig is, wordt hij zwart en glanzend, wanneer hij droog is, wordt hij helderder en mat. Wanneer de zon schijnt, is er een groot verschil tussen de zonnige kant en de schaduwkant, en weerspiegelt het gesteente de zon,” legt Mayfinn Norðoy uit.

Wanneer er sneeuw valt en de vorst arriveert, is de leisteen ook weer helemaal anders, met witte randen en ijslijnen,” legt hij verder uit.  “We kunnen dus zien welk weer het is als we de voorgevel van leien gevel.”

cupaclad in a music school in Faroe Islands
interior of music school in Faroe Islands

PRODUIT UTILISÉ :  CUPACLAD

CUPACLAD® 101 LOGIC-bekledingssysteem biedt elke gevel evenwicht en is perfect combineerbaar met andere materialen en laat de niet te evenaren textuur en de glans van onze natuurlei ten volle tot zijn recht komen.

 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking