Pierson – Bibliotheek, Verenigde Staten

icono-case3
Plaats
Shelburne, Vermont (USA)
icono-case4
Jaar
2020
icono-case1.png
Architecten
Vermont Integrated Architecture (VIA)
icono-case5
Installer
Boule & Sons

Shelburne, een dorpje in de staat Vermont, telt minder dan 10.000 inwoners. Het plaatsje werd 250 jaar geleden opgericht en de inwoners zijn tot op vandaag erg trots op hun geschiedenis en op de uitstekende staat van de historische gebouwen, waardoor het dorp vandaag zoveel bekendheid geniet. Daarom is het project van de renovatie van de gemeentelijke bibliotheek het resultaat van een zorgvuldige aanpak.

Het algemene idee was om een moderne bibliotheek van de XXIe eeuw te creëren, aangepast aan de nieuwe gebruiken. Parallel daarmee moest de traditionele architectuur bewaard blijven, in harmonie met het stadhuis dat op hetzelfde plein gelegen is. Om dit delicaat compromis kans op slagen te geven, beantwoordde gevelsysteem met natuurleien CUPACLAD 201 Vanguard, dat traditie combineert met moderniteit, perfect aan het bestek.

Bibliotheek pierson Vermont (USA)
Geventileerde gevel pierson bibliotheek

Het resultaat is een energiezuinig gebouw van topkwaliteit. Het voldoet aan de recentste eisen en ecologische en milieunormen, hetgeen voor de gemeente, bouwheer Neagley & Chase Construction Company en architect Vermont Integrated Architecture (VIA) essentieel was.

Architect Megan Nedzinski geeft toe: “De eerste keer dat we hoorden praten over CUPACLAD was op een conferentie van de Northeast Sustainable Energy Association. Op dat moment waren we op zoek naar materialen voor de bibliotheek. Toen we de systemen van CUPACLAD ontdekten, zijn we allemaal verliefd geworden op het product: zowel het team van de burgemeester als wijzelf.

Ze legt uit: “Een van de sterkste argumenten, voor ons, is dat het materiaal onderhoudsarm en duurzaam is. We waren ons ervan bewust dat het een uitdaging zou om binnen het budget van de klant te blijven met zo’n mooi product als de leisteen. Maar dankzij de schoonheid en het natuurlijke aspect van het materiaal, bleek de vergelijking mogelijk.

De technische uitdaging lag in de hoogte van de muren. We hadden twijfels over de capaciteit van de draagmuur, omdat het gebouw is ontworpen met het oog op energieneutraliteit, met 10 cm dikke isolatie. Dankzij de samenwerking met het studiebureau van CUPACLAD hebben we geopteerd voor Z-vormige metalen dragers. Zo is het systeem verrassend goed geïntegreerd.”

bibliotheek pierson Shelburne (USA)
Vermont integrated architecture Bibliotheek Pierson

De bibliotheek is ontworpen op maat van de hedendaagse behoeften en van de toekomstige toepassingen, met de volgende generaties. Binnen hebben we gekozen voor open en lichte ruimtes om alle soorten activiteiten mogelijk te maken. Daarnaast werden ook nieuwe zalen ingericht, bedoeld voor nieuwe technologieën.

De buitenzijde is omgeven door groene ruimtes, wat bijdraagt aan een aangename omgeving. De moderniteit van het gebouw krijgt zijn karakter grotendeels uit het gebruik van natuurleien. Het eindresultaat is sober elegant en visueel zeer aantrekkelijk.

De nieuwe bibliotheek is een enorm succes. De inwoners van Shelburne leenden vorig jaar al meer dan 100.000 boeken en ander materiaal uit. Megan Nedzinski is tevreden: “We zijn het meest tevreden over het feit dat iedereen zo blij is met het resultaat. Het gebouw maakt de mensen trots en geeft hen het gevoel dat ze tot een gemeenschap behoren. Recent hebben we vernomen dat de bibliotheek de openingsuren heeft verlengd, het slachtoffer van het succes.

De firma Boule & Sons heeft CUPACLAD, een snel, gebruiksvriendelijke systeem geplaatst. Jacob Boules legt uit: “Niemand van ons personeel kende CUPACLAD tot dan. We vonden het een fijne werf, het was een echte uitdaging. Wij staan altijd open voor nieuwe producten, maar dat was een waar genoegen.

Jacob besluit: “De technische begeleiding was fantastisch. We hebben de montage-instructies snel ontvangen en de technische bijstand bleek perfect. Zoals voor alle materiaal was er een leercurve, maar daarna hadden onze medewerkers geen enkel probleem op de werf. Wij kunnen niet wachten om opnieuw te werken met natuurleien en met de CUPACLAD-oplossingen!

gevelein Bibliotheek Pierson
shelburne pierson Bibliotheek

PRODUCT GEBRUIKT: CUPACLAD

Het CUPACLAD® 201 VANGUARD-systeem behoort tot de reeks CUPACLAD® 201, en bevat systemen met zichtbare bevestiging. De combinatie van natuurleien en staal geeft de gevel een unieke, moderne toets.

 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking