Los Huertos, Spanje

icono-case3
Plaats
Sallent de Gállego (Spanje)
icono-case4
Jaar
2019
icono-case2.png
M2
900 m2
icono-case1.png
Architecten
Architecture NRA
Ensalada Works
icono-case5
Installer
Aurelio Blanco

Het bouwwerk past perfect in het dorpscentrum van Sallent de Gallego, in het hart van de Spaanse Pyreneeën. Het dorp ontleent zijn naam aan de eeuwenoude aanwezigheid van twee boomgaarden. Het gebouw is ontworpen met het grootste respect voor de omgeving en de lokale tradities. Binnenin zijn er tien appartementen verdeeld onder de leden van een coöperatieve.

Het dak in natuurleien werd gelegd volgens de regionale tradities: “Dit materiaal functioneert heel goed. De bedrijven uit de buurt beheersen de plaatsingstechnieken in de bergen perfect. Het is het perfecte materiaal in de vallei”, aldus Marte Badiola, architect en medeauteur van het project en lid van collectief Ensalada Works.

Aan de buitenkant van het gebouw onderscheiden zich twee volumes waardoor er een complementaire dynamiek ontstaat. Dit gevoel wordt nog versterkt door het continue gebruik van dezelfde leisteen CUPA 4, in twee verschillende formaten: rechthoekig en halve maan.

los huertos Spaanse Pyreneeën
leidaken cupa 4

Daken in de bergen moeten voldoen aan bepaalde specificaties waarbij rekening moet worden gehouden met de klimaatomstandigheden: koude, sneeuw en ijs. De helling van het dak moet bijvoorbeeld groter zijn dan in een milder klimaat.

De lokale traditie biedt ook de best mogelijke oplossing. De inwoners van de Pyreneeën vinden al vele generaties hun toevlucht in leistenen daken dankzij de schitterende natuurlijke eigenschappen van dit materiaal.

Leisteen veroudert heel mooi en doorstaat de tand des tijds nagenoeg onveranderd. Dat is onmiskenbaar een toegevoegde waarde. In een extreem klimaat met lange maanden onder de sneeuw is een resistent materiaal een absolute voorwaarde” bevestigt architect Nuria Ramos van het team Architecture NRA en medeauteur van het project.

Aurelio Blanco, al meer dan dertig jaar daklegger, bevestigt “dat een kwalitatieve leisteen veel meer voordelen heeft dan andere materialen. Er zijn ontelbare dakoplossingen. Hier werken we met zeer steile daken en leisteen maakt het mogelijk om werken uit te voeren die met een ander materiaal onmogelijk zouden zijn. En ook esthetisch is leisteen een statige steen”.

De geest van de omgeving wordt bewaard dankzij de keuze van de andere materialen. De gevelsteen en het hout op de bekisting werd gekozen en geplaatst door lokale bedrijven die de cultuur en knowhow van de vallei behouden.

De Vallée de Tena trekt elk jaar bijna een miljoen toeristen. Ze genieten er van de schoonheid en de rust van de landschappen in de Pyreneeën, maar beoefenen er ook activiteiten in open lucht zoals skiën of trektochten. Lokale bewoners en bezoekers genieten al jaren van een authentiek kader zonder dat de bergdorpjes waar de huizen zijn bedekt met leisteen beginnen te vervelen.

ensalada works los huertos
Sallent de Gállego Pyreneeën

PRODUCT GEBRUIKT: CUPA 4

Lei van zwart blauwachtige kleur, van regelmatige vlakheid en gladde textuur.

 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking