Mediatheek Monein, Frankrijk

icono-case3
Plaats
Monein (Frankrijk)
icono-case4
Jaar
2019
icono-case2.png
M2
500 m2
icono-case1.png
Architecten
OECO Architectes
icono-case5
Installer
SARL Da Silva et Cie

Met zijn 5.000 inwoners speelt Monein een bepalende rol in het culturele leven van het grondgebied van Lacq-Orthez. Het mediatheekproject, al vermeld in 2011, uiteindelijk gestart in 2016, wordt ingeplant in het hart van de stad, als een symbool: de gemeente wil cultuur in haar centrum plaatsen.

Het oude en het hedendaagse verzoenen

Het vroegere huis van Laü, gelegen aan het Henri Lacabanneplein, aangekocht door de stad, is het voorwerp van een architectuurwedstrijd in 2016: “Wij waren de enige die voorstelden een deel van de oude schuur te behouden, hetgeen ons project deed opmerken”, legt Claire Furlan, vennoot van het architectenbureau OECO uit Toulouse uit. “Het leek ons essentieel een historische coherentie met de stad en de huizen uit Béarn langsheen het plein te vinden.”

De nieuwe mediatheek werd ontworpen als uitbreiding van het openbaar plein, door een beglaasde gevel kunnen de activiteiten en het voorplein gadegeslagen worden en vestigt de aandacht op de schuur achteraan het perceel met zijn zo typische ingangsboog.

mediatheek voor Monein
nieuwe mediatheek voor Monein

Combinatie van materialen

Het architecturale deel draait rond traditie en moderniteit en combineert de verschillende materialen. De stenen schuur werd bewaard, hedendaagse ramen met betonnen kaders en houten chassis werden gecreëerd.   Een hedendaags volume overkoepelt het bestaande gebouw door een metalen en betonnen structuur, bekroond door een houten schrijnwerk en een bedekking in leisteen. “Dankzij dit materiaal kunnen we coherent zijn met de rest van het plein. Het is bovendien belangrijk voor ons de knowhow naar waarde te schatten en de plaatselijke logica te gebruiken om te zorgen voor een intelligente bouw”, preciseert de Architect.

Een donkere natuurleien in harmonie met de gevel bedekt de mediatheek. “De onderneming heeft ons advies gegeven over het formaat en de kwaliteit van de materialen”, vertrouwt Claire Furlan ons toe. De onderneming Da Silva en Co heeft het schrijnwerk en de dakbedekking uitgevoerd: er werden meer dan 13.000 leien met de haak geplaatst tijdens een werf van 3 maanden op een gemengd gebinte van hout en metaal.

Een origineel programma

Sinds het begin van het jaar open voor de inwoners van Monein blijken de 500 m2 van deze nieuwe mediatheek aangepast aan de thema’s van de huidige openbare ruimtes: het is een toegangsplaats tot kennis en cultuur, maar ook een ruimte voor de burgers en gezelligheid.

“Wij wilden de activiteiten die zich binnen afspelen zichtbaar maken om de mensen aan te zetten er naar binnen te gaan. Zo laat de beglaasde horizontaliteit van de verdieping een bindpunt zien tussen de twee delen en wordt de grote consultatieruimte die er zich bevindt, omgeven door hout onder het leien dak in de schijnwerper gezet”, legt de Architect uit.

De gastronomie is het hart van het thema van de uitrustingen. Een keuken op de gelijkvloerse verdieping ontvangt workshops voor de gebruikers of plaatselijke verenigingen en promoot het regionale culinaire patrimonium: wijn uit Jurançon en Ossau-Iraty-kaas…

Mediatheek leien dak

PRODUCT GEBRUIKT: CUPA 6

Lei van zwarte kleur en van regelmatige vlakheid. De nominale diktes bedragen 3,75 mm en 5 mm

 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking