Slate School, Verenigde Staten

icono-case3
Plaats
North Haven, Connecticut (USA)
icono-case4
Jaar
2019
icono-case2.png
M2
6,000 SF
icono-case1.png
Architecten
Patriquin Architects

Een van de meest milieuvriendelijke lycea van de Verenigde Staten bevindt zich in North Haven, Connecticut. Ongeveer 70 leerlingen hebben de mogelijkheid middenin de natuur naar school te kunnen gaan. 

Alle voor de bouw gebruikte materialen zijn ecologisch en functioneel. Om te voldoen aan het stappenplan dat de bouwheer oplegt, hebben de ontwerpers gekozen voor het bekledingssysteem in CUPACLAD 101 Logic-leisteen om de zes gebouwen die op de site staan te beschermen en te decoreren.  

De leisteen, dat is de klasbaas! En niet alleen dat! De leisteen geeft zijn naam aan de school terwijl ze een opzienbarende bijdrage aan de esthetiek van het gebouw levert.  De performante geventileerde gevel draagt haar grote energie-efficiëntie bij, maar vergt toch geen onderhoud. 

slate school north haven, connecticut Verenigde Staten
patriquin architects realisatie slate school

De school werd met zorg ontworpen om inspirerende ruimtes te creëren en om de creativiteit van de leerlingen te stimuleren.  De vier hoofdruimtes werden rond een centrale binnenplaats opgericht, ideaal voor openluchtactiviteiten en groepsspelen.

Elk architecturaal detail draagt bij aan de vervaging tussen het leven binnen en de buitenactiviteiten: de grote vensters, open ruimtes en het gebruik van materialen.  De onderbouw van elk gebouw werd bekleed met hout terwijl de bovenste delen bekleed werden met leisteen, hetgeen het beeld van het bos in de buurt weerspiegelt. 

De onzichtbare bevestiging van het CUPACLAD 101 Logic-systeem accentueert de textuur van de leisteen, net als zijn eenvoudig en evenwichtig design en zijn weerstand tegen alle belastingen, zelfs van sommige leerlingen met weinig aandacht voor hun omgeving!    

Patriquin Architects, het kantoor belast met het project, legt uit dat “bij de keuze van alle materialen rekening werd gehouden met hun duurzaamheid en hun niet-giftigheid”. De leisteen is een natuurlijk product dat duurzaam is gedurende meer dan 100 jaar. En het past natuurlijk perfect bij de andere ecologische producten, zoals het hout.    

De bijzonder efficiënte bekleding van de gebouwen zorgt ervoor dat de kosten binnen de perken blijven en dat een minimaal onderhoud nodig is, terwijl de bewoners een optimaal comfort en gezondheid hebben”, leggen de architecten uit. 

In dit project werd niets aan het toeval overgelaten: “De doelstellingen van het initieel ontwerp, zoals de zonne-oriëntatie, de natuurlijke ventilatie en het daglicht zullen het pedagogisch potentieel van de leerlingen versterken.”

Geventileerde gevel cupaclad
enr 2019 merit award best realisatie

In de ‘Slate School’, afgewerkt in 2019, zitten de leerlingen allemaal achter hun lessenaar. Het zijn niet alleen de kinderen, ouders en leerkrachten die het spectaculair eindresultaat opmerken: het project heeft de prijs ‘ENR 2019 Merit Award, New England’ gekregen.

De school werkt ook aan het behalen van het LEED-certificaat (Leadership in Energy and Environmental Design), een Noord-Amerikaans systeem voor de standaardisering van gebouwen met een hoge milieukwaliteit. 

Het project past in een beweging die gezondere bouwwerken eist voor zowel de mens als het milieu. Dit aspect omvat ook het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen, zoals de leisteen bijvoorbeeld, die geen negatieve impact op de planeet hebben.

duurzame slate school

PRODUCT GEBRUIKT: CUPACLAD®

Het CUPACLAD® 101 LOGIC-bekledingssysteem biedt elke gevel evenwicht en is perfect combineerbaar met andere materialen en laat de niet te evenaren textuur en de glans van onze natuurlei ten volle tot zijn recht komen.

Previous slide
Next slide
 

Andere case-studies

Wereldwijd zijn er meer dan 250 daken die gebouwd zijn met onze leien.

Het natuurlei van CUPA PIZARRAS is het hoogstgewaardeerde product van architecten. Het werd uitgekozen voor belangrijke projecten, zoals gebouwen van cultureel en historisch belang, moderne architectuur of constructies en restauraties van traditionele woningen.

Heeft u vragen? Ons team van experts in leien staat ter uwer beschikking